Yola Hazırlık

Bunu çok defa yazmış olabilirim ama işin püf noktası bu olduğu için yeniden yazmak istiyorum. Eğer Çin’i tek başınıza gezmek gibi bir düşünceniz varsa en az gezinin süresi kadar bir süre yola çalışmanız gerek. Bulunduğunuz yerden varmak istediğiniz yerin uzaklığı ve  alternatif ulaşım imkanlarının neler olduğu ile yazıya başlayalım.

1- Nanjing güney istasyonundan Taiyuan şehrine yaklaşık 6.5 saat süren hızlı tren seferleri var. Bilet ücreti ikinci sınıf bir seyahat için 450 rmb. Genelde şehirlerde iki tren istasyonu var ve bunlar doğu, güney gibi yönlerle adlandırılıyor. Biletinizi uygulamadan alırken mutlaka hangi istasyon olduğuna dikkat edin. Uygulamanın adı railway12306 Yola çıkmadan önce tren istasyonuna metroyla nasıl varacağıma ve aktarma istasyonlarının hangileri olduğuna mutlaka bakıyorum. Günün o saatindeki yoğunluğu da dikkate alarak yola çıkıyorum. İşe gidiş ve dönüş saatlerinde Çin metroları da Japonya’da gördüğümüz yoğunlukları aratmıyor çünkü.

2-Varacağım şehirde kalacağım oteli genelde  tren istasyonuna yakın bir yerden seçiyorum. Çünkü yol yorgunluğu ile bir de otel aramak zor. Yola çıkmadan önce mutlaka otelin Çince adresinin fotoğrafını çekiyorum. Bu seyahatimde kalacağım oteli, tren istasyonuna 6km mesafede seçmiştim. Çok da rahat buldum. Ancak bu sefer de hesapta olmayan başka bir sorunla karşılaştım. Otelin girişindeki yetkililere pasaportumu uzattığımda kendi aralarında konuşup gülmeye başladılar. Çinlilerin her şeye gülmesine alışkınım. Otelin rezervasyonunu booking.com üzerinden yaptığım için de sorun çıkmasına ihtimal vermiyordum. İyi niyetli düşünmüşüm. Çevirilerini açıp İngilizce olarak “Bu otel yabancı misafir kabul etmiyor,” dediler. Çin’de her otelin yabancı misafir kabul etmediğini biliyordum ama bugüne kadar denk düşmemiştim. Neyseki gecenin bir vakti değildi. Moralimi bozmadan telefonumdan çeviriyi açtım,  önerebilecekleri bir otel var mı diye sordum. Elbette cevap olarak gülüştüler. Onlardan bir yardım gelmeyeceğini anlayınca Didi adlı taksi uygulamasına büyük otellerden birinin adını girdim ve oraya gittim. Bu nedenle konaklamam seyahat bütçemi aşsa da Çin’de ilk vardığınız şehirde cadde cadde otel aramanın nasıl bir dert olduğunu bildiğim için bunu sineye çektim.

3-Taiyuan şehrinde gezilecek her yeri tripadvisor, china travel, china discovery gibi birkaç siteden kontrol edip Türkçe çevirilerini de gözden geçirip kendime bir rota hazırlamıştım. Bunu yaparken, örneğin Jinci Temple ziyaret etmek istiyorum diyelim, buraya en yakın toplu taşıma durakları, Taiyuan metro uygulaması (app store’da birçoğu var), Ulmon isimli offline çalışan haritada Jinci’nin bulunarak işaretlenmesi, Jinci’nin bulunduğu adresin ya da tapınağın Çince yazılışının fotoğrafının çekilmesi gibi pek çok işi yerine getirmek zorundasınız. Çoğu zaman Ulmon’daki Taiyuan haritasında bulamadığınız yerleri google map ile karşılaştırıp tahmini yeri işaretlemeniz gerekli. Bütün bunlar Çin için neden önemli? Çünkü işitme ve konuşma engelli olarak seyahat ettiğinizi düşünün. Buna rağmen taksiye, metroya, otobüse bindiğinizi, tapınaklara, müzelere girerken bilet aldığınızı, yemek sipariş ettiğinizi… Konuşamıyorsunuz ve denileni anlamıyorsunuz. Böyle bir durumda eksikleri kapatabilmek için yola çıkmadan önce hazırladığınız  elinizdeki malzeme, kafanızdaki bilgi ve çevrenize dikkatli bakmak her zamankinden çok daha önemli. Yazının devamı için tıklayınız. 

Bu yazının kalıcı bağlantısı http://ailecekgeziyoruz.com/yola-hazirlik/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 

Translate »