Fenghuang Notları

Kasaba, Tuo Jiang nehrinin iki yanına yerleşmiş ahşap evler, köprüler ve onları çevreleyen dağların arasında son derece masalsı bir yer. İsmi, bizim bildiğimiz adıyla Anka Kuşu anlamında. Çin mitolojisinde bu kuş, göklerden imparatora indirilen gücü temsil ediyor. Diğer tüm kuşlara hükmeden mitolojik bu kuşu kasabadaki gümüş işlemelerde, kadınların geleneksel giysilerinde, takılarında görmek mümkün. Erkeği temsil eden feng ve dişiliği temsil eden huang kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Yine oradaki efsanelere göre kuş en son 1368 yılında Ming Hanedanının kurucusu Hongwu’nun babasının mezarında görülmüş. Görülmesi dünya barışına işaret anlamına geliyor. Nehrin iki yanında kazıkların üzerine inşa edilen evler geleneksel Çin mimarisinin özelliklerini bugüne kadar getirmeyi başarmış. Gitmeden önce incelediğim Çin’deki seyahat siteleri, burayı Çin’in en güzel iki kasabasından biri olarak yazmışlar. Diğeri ise Fujian eyaletindeki Chang Ting.

Kasabada en sık karşıma çıkan şey gümüş dükkanları, susamlı ve zencefilli şeker satıcıları, yöresel kostümleri kiralayan ve  bu giysileri giyen kadınların fotoğraflarını çeken yerler oldu. Giysileri kiralama, yüz makyajı ve fotoğraf çekiminin paket ücreti 400 yuan. Etraf bu giysiler içinde her köşeden çıkan ve nehir kenarında poz veren insanlarla dolu. Böyle olunca da sanki Ming Hanedanlığı döneminde yaşıyormuş gibi hissetmek kaçınılmaz. Şekerciler arasında popüler olan Liushi adındaki şekerci. Şekerci tabelalarına google çeviriyi tuttuğunuzda size İngilizce adını verecek.

Miao azınlık grubunun geleneksel giysileri, onları diğer etnik azınlıklardan ayırıyor. Özellikle festival zamanı ışıltılı, gümüş işlemeli kıyafetler giyerek takılarını takıyorlar. Halk gümüşü bir zenginlik ifadesi olarak görüyor. Gümüşün aynı zamanda ışığı ve sağlığı sembolize ettiğine inanıyorlar. Gümüş takmak, kötü ruhları uzaklaştırmak, doğal afetleri önlemek ve iyi şans getirmek gibi faydalara da sahip. Bazı festival kıyafetlerinin ağırlığı, bu takılarla on, on beş kiloyu buluyor. Tipik bir festival kıyafetinde taç mutlaka el yapımı olacak ve tamamı gümüşten üretilecek. Giysilerin eteklerinde ejderhalar, kuşlar, çiçekler ve sülünler var. Bu kıyafetleri giyen kadınlara “periler” ismini veriyorlar. Gerçekten de o kadar gösterişli ve güzeller ki başka bir dünyaya gelmiş gibi bir duyguya kapılmamak imkansız.

 

Bu yazının kalıcı bağlantısı https://ailecekgeziyoruz.com/fenghuang-notlari/

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 

Translate »